Vzgoja otrok je vzgoja samega sebe!

Vzgoja otrok je vzgoja samega sebe….kako?

Čisto preprosto. Ko izvemo oziroma se zavedamo, da v nas raste čisto majceno bitjece, se začne gradnja nove poti življenja. V ospredje se postavi skrb za še ne rojenega otročka, čeprav zanj pravzaprav skrbi telo in predvsem naše misli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ker se vsi zavedamo, da človek ni le telo, ampak tudi duša, ki morata biti med seboj sinhrona, začnemo raziskovati, kaj lahko jemo, s katero hrano lahko čimbolj pomagamo otročku pri razvoju, začnemo prebirat razno literaturo o vzgoji, kjerkoli smo, vedno opazimo noseče mamice in tiste z otroki in ocenjujemo njihovo vzgojno taktiko ter se s tem učimo svoje vzgojne taktike, ki je posebna in edinstvena, saj se oblikuje z našimi pogledi na svet in seveda izkušnjami o svetu.

Tako se začne kopičenje uporabnih in odstranjevanje neuporabnih informacij. Vzgoja nas samih se je pravzaprav zgodila popolnoma nezavedno! Poleg vse strokovne literature in iskanja dobrih primerov prakse pri vzgoji, ko iščemo nek dober vzgojni koncept za svojega otroka ugotovimo, da pravzaprav le-ta ne obstaja, saj v vsakem najdemo tako kot povsod v življenju, tako odlične stvari, kot pomanjkljivosti. Te pomanjkljivosti nas opozarjajo, da je v življenju potrebno ves čas rasti in iskati boljše in boljše izzive.

Najboljši vzgojni koncept je življenje samo! Življenje je učenje in rast tako otroka, še bolj pa starša in vsega, kar nas obdaja. Popolni vzgojni koncept ima narava! 1leto ima 4letne čase, pomlad, ko se vse prebuja, poletje, ko je vse v polnem zagonu, jesen, ko se je potrebno počasi umiriti in zima, ko je čas za počitek.

To je popolnoma enako našemu dnevnemu ritmu. Pa poglejmo naprej…spomladi se iz navidez prazne zemlje začnejo prebijati rastline in iz na videz praznih vej začnejo poganjati popki…to se zgodi povsod, tam kjer človek naseje in tam kjer človek sploh ne pride zraven. Se pravi, spet ima narava popoln vzgojni koncept, saj brez človeka poskrbi za vsa živa bitja. Poletje je čas, ko obrodi največ rastlin, to je res čas obilja, samo sprehajaš se okoli in na vsakem koraku nam vse rastlinje ponuja svoje čudovite raznolike pridelke. V jeseni je čas spravljanja vseh raznolikih pridelkov in pripravljanja zemlje in rastlin na zimsko spanje, da se zemlja odpočije in nabere novih moči za prihodnje/ bodoče rodove.

IMAG4236

Če opazujemo naravo, imamo pred seboj čudoviti vzgojni koncept, saj v naravi živi nešteto različnih vrst živali, ki so v popolnem sožitju in ravnovesju med seboj. Pravijo celo, da so vse živali na planetu zato, da poskrbijo za obstoj človeka. Zakaj medved še danes prihaja v mesto, ko pa ima v gozdu popolnoma vse, kar potrebuje? Včasih je medved poskrbel za zaščito novega rodu in dal človeku toploto in zavetje v hladnih zimskih dneh, šele nato je človek začel delati zavetje zase in s tem prenehal prijateljevati z medvedom. Veverice jeseni naberejo neizmerno veliko oreščkov, pa najbrž ne zase, ampak zaradi nagona po ohranitvi vrste. Ker sama ne more pojesti te količine oreščkov, s tem poskrbi za ohranitev vseh dreves, saj oreščki spomladi v vlažni zemlji vzklijejo in nova drevesa začno rast (drevje je mešano posajeno, ker prenašajo semena iz raznih delov gozda na druga). Zato je bilo včasih pametno se spoprijateljiti z veverico in oreščke so imeli ves čas na voljo (knjiga Anastasija)Vsi smo radi v družbi z živalmi in živali so rade v naši družbi, skupaj lahko dosežemo marsikaj, saj v simbiotskem delovanju drug drugemu pomagamo.

IMG_2595

Potrebno je poiskat, kako lahko žival nam pomaga pri vsakdanjem življenju (govorim o spoštljivem medsebojnem odnosu). Tako, kot si mi potem zaželimo okusno mleko od čudovite krave, ki jo negujemo in se pase na našem pašniku, si bo tudi krava želela dati mleko nam, saj ve, da s tem naredi nekaj dobrega za nas. V takem okolju je potem preprosto vzgajati otroke, ki se od nas učijo spoštljivega odnosa do narave, nikamor nam ni treba hiteti, skratka s takim spoštljivim načinom smo ustvarili čudovito simbiozo narave in človeka.

Ampak kako, ko pa so nas učili, da je civilizacija najpomembnejša? Kaj bi pravzaprav radi naučili svoje otroke?Kako do njih pristopit, da bodo delovali v skladu z naravo, jo spoštovali in iskali vedno boljše rešitve?

Začne se z ljubeznijo! Začne se z mislijo o otroku. Začne se s spočetjem! Začne se z opazovanjem otroka! Začne se s spoštovanjem otroka, kot osebe.

Tako, da otroka najprej čisto tiho opazujete. (predstavljajte si sebe, ki tiho sedite in opazujete ptice na gozdni jasi, nato pa k vam pristopi velikan, vam začne vreščat iiiiiiiiiiii, kako ste srčkani, vas grabit za lička, božati….mislite, da bi vam bilo všeč? Tako, kot vam ni všeč, da tujec pristopi do vas in vas boža, ko sedite v parku na klopici. Je res?)

Torej samo opazujemo? Ja, lahko se ga sicer dotaknete, vendar najprej samo opazujete.

Kdaj pa se ga lahko potem dotaknemo/ vzamemo v naročje? To boste sami začutili. Srce vam bo prišepnilo, če mu boste prisluhnili!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dejansko je treba otroka najprej opazovati, opazovati njegovo vedenje, znanje, zanimanje…saj smo zanj le neznani ljudje in če kar meni nič, tebi nič planimo na otroka in mu začnemo izkazovat neko nerodno ljubeznivost, se stiskati in žlobudrati sebi na ljubo, se prvo srečanje navadno konča z jokom otroka. Ko pa otroka opazujemo, lažje vzpostavimo pristni kontakt z njim in otrok nam sam pokaže, kam si želi peljati njuno čudovito izkušnjo.

Vsak človek je edinstven in le na tak način lahko vzpostavimo zelo trden kontakt z vsakim živim bitjem. Tudi do mačke ne skočimo in si jo vzamemo v naročje, ampak ji ponudimo roko, da se ji predstavimo in nato sama pokaže, kam bo peljalo vajino znanstvo. Pri otroku je popolnoma enako. Zelo zmotna je misel, da je otrok človekova zabava in z njim lahko počne kar mu paše.

Otroci se učijo z opazovanjem in dobesedno skenirajo prav vsak trenutek v življenju. To, kar jih boste naučili, to bodo znali. Zato se potrudite zase in raziskujte razsežnosti otroštva. Življenje je v njihovih očeh božansko in na svetu so zato, da nas spomnijo na to božanskost, da se vrnemo k izvornim mislim, k namenu človeka v naravi! Pojdimo skupaj po poti narave! Delajmo s predhodnim opazovanjem in ljubeznijo!

30052012896

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s